Zolika elvarázsolt minket osztályfőnöki órán

Osztályfőnökként elég nagy szabadságot kapok, ahhoz képest, amennyire matek tanárként meg van szabva, hogy mit, mikor és milyen ritmusban taníthatok. Természetesen vannak kötelezettségeim osztályfőnökként is, amiket próbálok nem elhalasztani, de például soha nem éltem vissza a helyzetemmel és nem csináltam azt, hogy az osztályfőnöki órát matektanulásra szántam (mert ismerek olyan tanárokat, akiknek soha nem elég és folyamatosan csak tömik a gyerekeket, legyen szó bármilyen tantárgyról). Én a matekot a tőlem telhető legjobban próbálom átadni a diákjaimnak az óráimon és akkor és ott nagyon figyelek rá, hogy mindenki mindent megértsen. Az osztályfőnöki órákat régebben különböző személyiségfejlesztő és szórakoztató játékokkal töltöttük el. A gyerekek imádták, viszont most, hogy már hetedikesek, kicsit idétlennek érezték a játszást (ezt jelezték nekem év elején, én meg nagyon büszke voltam rájuk, hogy ilyen bátrak és érettek, hogy szólni mernek). Szóval azt találtam ki erre az évre, hogy minden második osztályfőnöki órán azzal telik el az idő, hogy két diák bemutatja nekünk a kedvenc weboldalát, amit sokat szokott használni. A többi óra pedig megmarad az adminisztratív dolgoknak, vagy ha épp nincs elhalaszthatatlan ügyünk, akkor dokumentumfilmet nézünk.

Imádtam ezt a weboldalas feladatot, mivel volt egy olyan szabály, hogy ugyanazt az oldalt nem szabad kétszer bemutatni. Így pedig nagyon sok új dolgot tanultam arról, hogy mivel tölti a neten ez a korosztály az idejét, azokon a tipikus közösségi oldalakon túl, amit mind ismerünk. Természetesen az sorrend felállításánál nagyon tolongtak, mert mindenki az elsők között szeretett volna lenni, de hát ez lehetetlen. A sok bemutató közül van egy kifejezetten kedvencem: a Zolikáé. Zolika körülbelül a lista közepén volt, és még hozhatott volna magával néhány menőbb oldalt, ami nem volt kilőve előtte, de ő őszinte volt, és teljesen meglepett mindenkit. Azzal kezdte a bemutatóját, hogy ő akkor is ezt az oldalt mutatná be, hogyha legelső lett volna.

Amit pedig bemutatott nekünk, az nem más volt, mint egy gumidiszkont oldal. Zolikáról érdemes tudni, hogy az édesapjának egy jól működő autójavítója van, ahol a tipikus szerelésen túl azzal is foglalkoznak, hogy külföldről haza szállítanak sérült, de nem használhatatlan állapotban lévő autót, azokat feljavítják, majd eladják. Zolika színt vallott az osztály előtt, hogy ő is autószerelő szeretne lenni (amit egyébként már rég tudtunk) és el kezdte bemutatni az oldalt.

Azt mondta, hogy ők mindig erről szoktak rendelni autógumikat a megjavított kocsikra és az édesapja már több mint fél éve teljesen rá bízza az autógumi kiválasztását és megrendelését, legyen szó bármilyen autóról. Jelezte nekünk, hogy most éppen téli gumi vásárlási szezon van, és hogy mindenki kérdezze meg a szüleit otthon, akinek autója van, hogy mennyire van jó állapotban a téli gumijuk, mivel az nagyon fontos. Mondta, hogy ő sokat tud a témáról az apukájától, de aki nem ért hozzá, az például nyugodtan nézze meg az ő kedvenc oldalát, mert ott nagyon szépen el van magyarázva egy szövegben, hogy mit érdemes tudni a gumikról. Ő nem akart bele menni, csak névlegesen említette a következő karakterjellemzőket: gumi szélessége, vastagsága, szerkezeti felépítése, terhelhetősége, különböző felni méretekre való felszerelhetősége valamint sebességindexe. Ezen túl DOT számról, váltóméretekről, sebességi és terhelési indexekről és mintázatmélységről is beszélt. Láttam, hogy az osztály nagy részének fogalma sem volt a dolgokról, de volt egy-két autókedvelő gyerek, aki kíváncsi lett minderre. Egyébként Zolika nagyon jól építette fel a weboldal bemutatását, mert az előbb felsorolt tulajdonságokat ő is csak névileg említette, aztán ismét elmondta, hogy minden hasznos információ megtalálható róluk az oldalon, ha valakit érdekel.

Ezután pedig, a feladatnak megfelelően tovább ment. Bemutatta a Gumidiszkont autógumi keresőjét, amiről be kell vallanom, tényleg nagyon részletes és jól kitalált. Az előbb említett szélesség, vastagság és szerkezeti felépítés alapján is lehet keresni, de azt is kiválaszthatod, hogy nyári-, téli- vagy négy évszakos gumit szeretnél vásárolni. Ki lehet választani azt is, hogy személyautóra, terepjáróra vagy kis teherautóra keresel épp gumit. Ezen túl pedig még mindig lehet szűkíteni a keresést a következők alapján: terhelési index, sebességi index, fogyasztás, nedves út, külső zaj, erősített kivitel, defekttűrő rendszer és azt is kiválaszthatod, hogy csak olyat mutasson a találatok között, hogy legalább négy elérhető darab legyen belőle raktáron. Komolyan mondom, nekem nem jött, hogy elhiggyem, hogy egyszerű laikus, halandó ember ehhez mind ért és ki tudja választani, hogy mit szeretne. De amikor jeleztem ezt Zolikának, ő ismételten csak azzal nyugtatott, hogy az Általános információk menüpont alatt minden megvan, amire szüksége van az embernek ahhoz, hogy ezeket megértse.

Utána pedig megmutatta, hogy hogyan működik a kereső. Az érdekesség kedvéért rá kerestünk a téli gumikra, de semmilyen más szűrési adatot nem adtunk meg. Összesen 2375 féle téli gumit mutatott a webshop, amiből 1757 esetében épp volt négy (vagy több) raktáron, az adott pillanatban. Ez azért tényleg nagy választék.

Megosztott velünk még néhány egyszerűbb információt, mint a szállítási költség, a pénzvisszafizetési garancia, vagy az az információ, hogy a cég egyébként 100%-ig magyar cég. A szállításról megtudtuk azt is, hogy az otthonodba is tudod kérni a rendelést, de egyébként van olyan lehetőség, hogy a cég valamelyik telephelyére kérjed a gumikat és akkor ott neked egyből ki is cserélik (ha kéred). A miskolci cég egyébként pontos elérhetőségeket ad az ügyfélszolgálatukhoz is, így egyértelműen lehet tudni, hogy kit kell keresni, ha valami gond történt például a kiszállítás közben, vagy épp szeretnék (még határidőn belül) visszaváltani a gumikat, mert meggondolták magukat.

Zolika azzal zárta a bemutatót, hogy amennyiben valakinek az osztályban nincs jó állapotban a családi autójuk téli gumija, akkor ő szívesen segít a rendelésben, akkor is, ha nem szeretnék, ha az ő apukája rakja fel és inkább valamelyik telephelyre szeretnék rendelni. Az utolsó mondataiban pedig (elég jó pszichológiai hatást ért vele) elmagyarázta azt, hogy a féktáv és a tapadás miatt miért fontos a jó téli gumi és hogy mi lehet a következménye, ha rossz gumival történik velük valami a téli, havas vagy nedves utakon.

Igazi üzletember a gyerek, nem? Láttam a bemutató végén, hogy szinte az összes gyerek agya azon kezd el kattogni, hogy már érjen haza és kérje meg a szüleit, hogy leellenőrizzék a téli gumikat, nehogy balesetezzenek.