Tanár vagy tanuló?

Már akkor, amikor egyetemre jelentkeztem tudtam, hogy a későbbiekben tanítani szeretnék. Az, akkor még nem volt teljesen körvonalazódva, hogy milyen korosztályt oktatnék szívesen, gyerekeket vagy inkább felnőtteket. Tulajdonképpen teljesen mindegy, és mára már mind a két korosztálynak szoktam különböző előadásokat tartani, ahol mindig tanulunk valami újat. Nem véletlen a többes szám, hiszen ilyenkor mindig én is tanulok valami újat. A képzések fő különbsége az, hogy milyen nyelvezetben zajlik. Nyílván a gyerekekkel egyszerűbb nyelven beszélünk, nem használunk metaforákat. Gyerekek alatt az 1-4 osztályos tanulókat értem. Velük nagyon sokat szoktunk játszani, ugyanakkor az idősebb korosztály, illetve a felnőttek is nagyon szívesen veszik az interaktív, játékos programokat.

motoros bukósisakLegutóbb egy budapesti szakiskolában tartottunk a kollégáimmal foglalkozást, amelynek a fő témája a biztonságos közlekedés volt. Ezek a diákok 17-18 év közöttiek voltak, akik többsége alig várja, hogy megszerezze a jogosítványát. Persze csodás dolog a vezetés, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Hiszen az utakon általában nem egyedül vagyunk. Ugyanúgy oda kell figyelnünk saját és mások biztonságára. Az előadásunkat két járműre szűkítettük, az autókra és a motorokra. Az előadások folyamát közösen szoktuk alakítani a résztvevőkkel, vagyis mindig arra fektetünk nagyobb hangsúlyt, ami a hallgatóságot jobban érdekli. Meglepődve észleltem, hogy a mai fiatalokat a motorozás sokkal jobban vonzza, mint az autó vezetés. A résztvevők között volt egy diák, aki rengeteget tudott a motorokról. Mint kiderült ez főként abból származik, hogy édesapja a mai napig motorozik és sokszor vett ő is részt vele különböző túrákon, illetve motoros találkozókon. Körülbelül a tréning közepén át is vette a főszerepet és már ő tanította a többieket, hogy mire kell odafigyelni. Elmondása szerint az első és legfontosabb a motoros bukósisak. Elmondása szerint csak az őrültek vezetnek bukósisak nélkül, akik a motorozásban csak a vagányságot látják. E mellett persze fontos a megfelelő felszerelés, illetve a jó motorbicikli. Azt is elmondta, hogy kb milyen magasságú és erősségű emberhez milyen motor illik. Még példákat is felhozott arra vonatkozóan, hogy melyik osztálytársához melyik motor illene. Fontos, hogy csak olyan járművet válasszunk, amellyel meg tudunk birkózni. Elmondta azt is, hogy szerinte hol érdemes mindennek utána nézni. Illetve azt is kihangsúlyozta, hogy jó, ha mindenki magának megfelelő motoros bukósisakot választ. Én meg csak álltam és bámultam. Néztem, hogy mennyi mindent tud ez a fiú, illetve, hogy milyen nagy benne a felelősség tudat. Tényleg a biztonságos közlekedésre oktatta a társait, és arra, hogy hogyan óvják meg önmagukat a balesetektől. Rájöttem, hogy sokkal jobb volt ez így, hogy ez a fiatal srác tartotta a tréning másik felét, mert így mi is olyan dolgokat tanultunk meg, amiket majd más osztályokba bevihetünk. Rájöttünk, hogy egy csomó mindent nem tudunk, ami elengedhetetlen lett volna. De a legjobb talán mégis az volt benne, hogy így a többiek is másképp figyeltek az új információkra. Mégiscsak más, amikor a te korosztályodból tanít téged valaki, sokkal inkább beszéltek egy nyelvet. Fantasztikus.

Szóval mindig tanul az ember valami újat. Többek között ezért is szeretem ennyire a munkámat, hiszen az által, hogy tanítok én is tanulok. Ugyanúgy sokat tudnak nyújtani számomra a tőlem fiatalabbak, mint a tőlem idősebbek. De ahogyan azt már fent is említettem más az, amikor a saját korosztályoddal beszélsz.

Így a végére be kell vallanom, hogy felkeltette ez a fiú az érdeklődésemet a motorozás iránt. Amikor hazamentem ellátogattam az általa ajánlott weboldalra és komolyan elkezdtem fontolgatni, hogy bele kezdjek a motorozásba. Vajon menne nekem? Ha egy hét után is úgy fogom érezni, hogy még mindig ennyire vonz ez a dolog, akkor keresek magamnak egy tanfolyamat. De azt már tudom, hogy a legfontosabb a megfelelő felszerelés és ebbe bele tartozik a bukósisak. És, ahogy elnézem ezekből is rengeteg van, sok közülük meg is ragadott. Kicsit nehéz a választás, de úgy érzem menni fog.