Pedagógusként bevállaltam, hogy Szolnokra költözöm

Nos, egy olyan történetet fogok most elmesélni, amit elég nehéz lesz elhinni nektek. Nem azért, mert olyan lehetetlen lenne az, hogy egy tanár egy munka miatt elköltözzön valahova. Hanem azért mert mindez most történt, és itt, Magyarországon. Most, amikor minden iskolában rettenetes pedagógushiány van és aki mégis dolgozik, az abszolút alulfizetett. Itt, ahol központilag megszabják nekem hogy mit tanítsak a gyerekeknek, akiket csak én ismerek. Na de nem panaszkodni jöttem is, sőt. Olyat mesélek, ami ismerve a körülményeket, meglepő lesz. Legalábbis az összes ismerősöm nem tud leállni a csodálkozással, ha elmesélem nekik.

Merthogy, hosszas tépelődés után úgy döntöttem, hogy elfogadok egy szolnoki állást, az ottani egyik iskolában. Sokan már azon fennakadnak, hogy miért lettem pedagógus, de számomra ez soha nem volt kérdés, és mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni, és küldetésemnek érzem azt, hogy olyan felnőtteket neveljek, akik hozzáértően és tudatosabban fogják a jövőjüket alakítani. És hogy miért vállaltam el ezt a munkát? Én Budapesten születtem, egész életemben itt éltem, és már nagyon vágytam egy kis nyugalomra. Úgyhogy jó döntésnek tartottam és belementem. A férjem villanyszerelő, arra mindenhol van szükség, úgyhogy belevágtunk.

Első lépésként fel akartam mérni a lehetőségeket és az árakat, ezért beírtam a keresőbe, hogy eladó lakás Szolnok. Nagyon sok lehetőséget találtam, több oldalon is végig böngésztem a kínálatot. Persze volt olyan is, ami ismétlődött. Végül arra jutottam, hogy a legnagyobb választék a Nextapro apróhirdető oldalon van. Ott szinte mindegyiket megkaptam, ami más oldalakon is szerepelt és még olyanokat is találtam, amelyeket máshol nem is láttam, tehát valószínűleg csak itt voltak meghirdetve. Bőven volt olyan lakás is, amit a tulajdonos árult és olyan is, amit ingatlanos.

Két dolgot is megfontoltunk, de aztán el kellett vetnünk. Az egyik a kertes ház. Sajnos a megtakarításaink nem voltak elengedőek egy kertes házra, csupán egy lakásra. Vagyis vehettünk volna valami mini házat udvarral, de akkor nem lettek volna plusz szobáink, nekünk pedig már a gyerekekre is gondolnunk kellett. A másik pedig az, hogy bérbe vegyük csak a lakást. A Nextapro keresője annyira pontos, hogy a településen kívül, a ráfordított áron kívül és az ingatlan típusán kívül még azt is ki tudod választani, hogy vásárolni akarsz vagy csak bérelni. Szóval nézegettük egy darabig a bérlés lehetőségét is, de arra jöttünk rá, hogy most épp megtehetjük, hogy vásároljunk, akkor meg miért ne. Lehet hogy soha nem fogjuk tudni még egyszer megengedni magunknak, hogy lakást vegyünk. Szóval visszaléptünk az eladó lakásokhoz (ugyebár a ház kategóriát is kizártuk) és onnan válogattunk.

Több eladóval is felvettem a kapcsolatot és meg kell hogy mondjam, nem gondoltam volna, hogy lakásvásárlásnál ez fontos, de ha nem volt szimpatikus az eladó, hiába tetszett a lakás képekről, megköszöntem neki a lehetőséget és nem foglalkoztam vele többet. Szerencsére egyébként elég sokan szimpatikusak voltak, készségesen válaszoltak a Nextaprón keresztül. Végül négy emberrel vettem fel komolyabban a kapcsolatot és az ők lakásaikat néztük meg a párommal. A vicc az, hogy ebből a négyből kettő egy tömbházban volt. De sajnos ez a környék nagyon nem nyerte el a tetszésünket, úgyhogy hamar le is mondtunk erről a két lakásról. A másik kettővel viszont pont az ellenkező volt a gond: mindkettőt imádtuk. Mindkettő egy környéken volt, de nem ugyanabban az épületben. Mindkettő fel volt újítva, mindegyikbe külön nyíltak a szobák. Az egyik első emeleten volt, a másik második emeleten. Mindkettőbe besütött a nap, az egyikbe délelőtt, mert kelet fele nézett a másikba meg délután. Végül az ár alapján döntöttünk, az alapján, hogy melyik van közelebb az iskolához, ahol dolgozni fogok, na meg az is közbe játszott, hogy a drágább lakásban a fürdőszoba kicsit rosszabb állapotban volt. Mármint ránézésre nem mondanád meg, de ugye a férjem hiába villanyszerelő, de amolyan ezermester és megnézte a csöveket meg mit tudom én még miket.

Szóval meg volt a lakás. De igen megcsappant a pénzünk és a gond az volt, hogy a lakás nem volt bebútorozva. Mi Budapesten albérletben laktunk azelőtt, és szinte semmi nem volt a mienk. Úgyhogy újból a Nextapro hirdetésekhez kellett nyúlnunk. A két gyerekszobával egyelőre nem foglalkoztunk, csak a nappalival, a konyhával és a mi kis hálónkkal. Persze az ágy volt az első, amit megvettünk. Szinte mindent sikerült Szolnokról és környékéről beszereznünk, annyira jól lehet szűrni a keresést a Nextapro oldalon. Mesélek is kicsit erről, mert megérdemli a figyelmet. Szóval, amit lakást kerestünk, addig az ingatlan főkategórián belül kerestünk, ott választottuk ki a lakás alkategóriát. Innentől azonban átléptünk az otthon, háztartás nevű kategóriába. Azon belül kiválasztottuk a bútor alkategóriát (van még lakáskiegészítő, világítás, háztartási nagy gép és kis gép, növények, barkács és szerszám, építőanyag és a többi). A búrok alkategória még tovább van osztva ágyakra, konyhabútorra, fürdőszoba bútorra, asztalra és székre, szekrényre és polcra, ülő alkalmatosságra, nappali bútorokra és végül matracokra. Szóval mindenfélét kaptunk, amit kerestünk. Oda figyeltünk rá, hogy ne vegyünk nagyon elhasznált, megrongált bútorokat, vagy ha esetleg mégis ilyen, és bele szerettünk, akkor lehessen megjavítani. Ilyenkor persze alkudoztunk az eladóval. Szerencsére azt is lehet. Általában ki is írják a hirdetésükbe ha alkuképes a termékük. A végeredmény pedig egy bohém, vidám kis lakás lett. A legtöbb dolog nem talált egymással, de mindez úgy, hogy közösen alkottak egy retró hangulatot, amitől mégiscsak passzoltak. Persze ehhez az kellett, hogy figyeljünk rá, hogy inkább antik darabokat vegyünk, és nem olyanokat, amelyeket másfél éve vettek az eredeti tulajdonosok a boltból. Végül annyira megszerettük ezt a kusza, művészies stílust, hogy néhány évvel később, amikor a gyerekszobák szóba jött, azokat is innen vásárolgatva rendeztük be.

Ez az egész egy nyár alatt történt. Szeptemberre kicsit rohanósan, de már készen is álltam az iskolakezdésre. Alig vártam, hogy végre megismerkedhessek ezzel az új világgal. Szerencsére gyorsan és sikeresen be is illeszkedtem. A férjemnek sem voltak gondjai. Sokat tanakodtunk, hogy hogyan indulhatna el, hiszen otthon annyira keresett volt, de itt senki nem ismeri őt, mint szerelő, de egyébként pont a Nextapro segített ebben, hiszen felraktunk egy hirdetést, hogy villanyszerelőként dolgozik. És nagyon hamar ki is alakult az ügyfélköre.