Mindig lehet valami újat tanulni – a padlófűtésről is

Annak idején, ha nagyanyáinknak azt mondtuk volna, hogy a jövőben már a padló is hűthető lesz, legjobb esetben is megmosolyogtak volna. Most pedig ott tartunk, hogy már három módszer is a rendelkezésünkre áll, ha azt szeretnénk, hogy “forró legyen a lábunk alatt a talaj”.

Eddig ha valaki azt mondta nekem, hogy padlófűtés, akkor rögtön a vízkeringetésesre, vagy az elektromos fűtőszálasra gondoltam, hiszen ezek voltak az eddigi eljárások. Egy régi, kedves ismerősöm azonban, mikor nála jártunk látogatóban, felvilágosított, hogy van egy harmadik, merőben új módszer is! Én persze rögtön felkaptam a fejem a dologra, hiszen minden technológiai újításra kíváncsi vagyok, különösen ha otthonfejlesztésről van szó! Akár szigetelés, akár nyílászáró, akár padlófűtés – nekem minden jöhet, ami új és izgalmas! Mivel régen fizikát tanítottam, jelenleg pedig egy ipari iskolában tanítok anyagismeretet és gyártástechnológiát, ezért ha felmerül valami technológiai újdonság, akkor úgy csapok le rá, mint a ragadozó madár.

Mikor ez a bizonyos barátom megemlítette, hogy talált egy olyan oldalt, ahol rengeteg infót meg lehet tudni az amorf fémötvözetből készült fűtőszalagokról és az elektromos padlófűtésről, ráadásul még meg is rendelheti náluk, azt kívántam, bárcsak két fejem lenne, mert akkor kétszer tudtam volna felkapni. Egyrészt az amorf fémötvözet miatt, amiről már hallottam korábban, de különösebben nem néztem utána, másrészt pedig ki akartam faggatni, hogy azonnal árulja el, melyik ez az oldal, mert nekem is kell. A fémtani érdeklődésemet sajnos nem tudta kielégíteni, viszont az elektromospadlofutes.info elérhetőségét rögtön meg is mutatta nekem, én pedig gyorsan felírtam, hogy nehogy elfelejtsem.
Kicsit utánanéztem, és az amorf fémötvözet használata elektromos padlófűtéshez egészen felvillanyozott, már ha fogalmazhatok így. Jól emlékeztem, hogy ez egy 1960-as évekbeli technológia, mármint a fémüveg gyártása, de csak most vált számomra igazán logikussá, hogy miért is ezt használják. Rettentő érdekes eljárás, olvadt fémötvözetet hihetetlen sebességgel hűtenek le egy forgó dobon, ezzel egyrészt elérik, hogy a fém szerkezete ne szilárduljon kristályszerkezetté, másrészt egy nagyon vékony szalagot kapnak, ami szabadon felhasználható bármilyen célra.

A kristályszerkezet hiányából következik, hogy kiváló elektromos vezetővé válik az anyag, sokkal kisebb ellenállással, így a megfelelő hőmérséklet is hamarabb érhető el vele, mint egy tömör, kristályos fűtőszállal. Elképesztő! Ráadásul így sugárzó hő keletkezik, ami nem a levegőt fűti, hanem a tárgyakat, élőlényeket, azaz nagyobb a komfortérzet. És az sem utolsó szempont, hogy gazdaságosan működtethető, akár napelemes rendszer is működtetheti.

Szóval miután kiokosítottam magam padlófűtés témában, már csak annyi volt hátra, hogy meggyőzzem a nejemet: mi is váltsunk egyet, és az eddigi cirkófűtésünket cseréljük le ilyenre, mert a kettőnk tanári fizetéséből bizony néha elég szűkösen jöttünk néha ki, ezzel pedig hosszú távon sokat spórolhatnánk. Nem kellett sokat győzködni, ige hamar ráállt a dologra, úgyhogy percekkel később irány az elektromospadolfutes.info, és a megfelelő adatok megadása után már kértük is az árajánlatot.

Szerencsére van megbízható parkettás ismerősöm, aki vállalta, fogy felszedi, majd visszarakja, miután a szakemberek végeztek. Így gyakorlatilag pár nap alatt lezajlott minden, nem is keletkezett akkor a felfordulás a házban, kosszal, fúrással, faragással sem járt. Szóval már az első benyomások igen pozitívak voltak, alig várom, hogy a következő lehűlés alkalmával éles bevetésen is kipróbálhassuk!