Az érettségitől az esküvőmig az oktatáson és a közgazdaságtanon keresztül

Az érettségi előtti időszak, hónapok, hetek voltak voltam talán életem legstresszesebb időszakai, ugyanis az, hogy felvegyenek egyetemre ezen múlik  és nem mindegy, hogy hova kerül az ember és, hogy önköltséges, vagy államilag támogatott alapszakra veszik- e fel. Nem könnyű ez az oktatási rendszer, azt kell, hogy mondjam.

Én a kötelezők mellett még közgazdaságtanból is érettségiztem, amiből többek között kellett tudnom Adam Smith és a Láthatatlan kéz elméletének lényegét. Felettébb érdekes. Ahogy az élet minden területén, úgy az üzletben is igen jelentős döntéseket kell meghoznunk nap mint nap. Mindenkit és mindent ugyan az a cél vezérel, hogy sikeres legyen. Lehet szó egy sportágról, a magánéletről, vagy akár egy vállalat fejlesztéséről. Hol az önbecsülésünknek szükséges, hogy sikeresek legyünk, máskor viszont a profit és a haszon ösztönöz minket.

Fontos tény azonban, hogy nem csak, mint egyéneknek tudunk kedvezni azzal, ha a nyereség lebeg a szemünk előtt. Ugyanolyan, vagy megközelítőleg ugyanolyan nyereség mellett mindenki afelé hajlik, hogy tőkéjét oly módon használja, amely a hazai tevékenységnek bizonyosan a legnagyobb támogatást adja és lehetőleg legtöbb honfitársának ad jövedelmet és foglalkozást. Mindezt úgy, hogy termelésének értéke is a lehető legnagyobb legyen, természetesen.

Bármi is az indíték, az eredmény lesz az egyetlen, ami számít. Az ember ösztönei által saját magának akar jót, védelmet, hasznot, egészséget, anyagi biztonságot, egy minőségi életet, ami boldoggá teszi, azonban, ha az üzleti életet tekintjük, ezekkel a gondolatokkal az egész társadalomra is hatással lesz. Ha egy hazai termék minősége meghaladja egy külföldi konkurens termék minőségét, valószínűleg azt választjuk, amelyik ár-érték arányban jobban megéri, tehát nem csak az árat vesszük figyelembe és ezáltal fellendíthetjük a hazai gazdaságot, ami nem csak személyünknek kedvez, hanem az itthoni piac egészének.

Ezt a jelenséget maga Adam Smith is megfogalmazta. Smith skót klasszikus közgazdász és filozófus, általában őt tartják a modern közgazdaság-tudomány atyjának. … Azzal tehát, hogy minden egyén tőle telhetően igyekszik tőkéjét a hazai tevékenység fenntartására használni, és ezt a tevékenységet úgy irányítani, hogy termelése a lehető legnagyobb értékű legyen, szükségszerűen azon dolgozik, hogy a társadalom évi jövedelme a lehető legnagyobb legyen, bár általában nem a közösség érdekét akarja előmozdítani, és nem is tudja, mennyire mozdítja azt elő.”  – idézve Adam Smith- Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okáról című könyvéből a láthatatlan kéz jelenségének a leírását ismerhetjük meg. Tehát az egyént lehet, hogy csak a saját, személyes céljának az elérése vezérli, de ez a társadalomnak is gyakran kedvezhet. Sok esetben hatékonyabb is a kereskedelem világában, ha az egyéni érdek megelőzi a közösségi érdeket.  A láthatatlan kéz a keresletre és a kínálatra ható erők eredményeként alakítja ki a „természetes árat”. A piacot egy láthatatlan dolog irányítja, ami beállít egy egyensúlyi piaci árat, aminek a mozgató rugója, hogy mindenkinek a saját érdekeit tartja szem előtt. De ezáltal az egész társadalom érdekei képviselődnek.

Ezek a sorok máig a szemem előtt lebegnek, ahogy tanultam őket szóbeli előtt az udvaron feküdve a hét ágra sütő nap alatt … hosszú napok voltak, mit ne mondjak.

Azonban, amit ebben a nehéz időszakban is nagyon vártam az nem volt más, mint a ballagás. A szüleim nagyon nagy rendezvényt szerveztek nekem az ünneplés alkalmából, holott még le sem érettségiztem akkor.

Anyának egyetlen egy kérése volt csak, de persze miért is ne, rögtön igent mondtam rá. A kérése az volt, hogy az eseményen az a fotós készíthessen képeket, aki apa és az ő esküvői videósa volt annak idején. Bár ez nem egy esküvő volt, hanem ballagás, a fotós akkor is kiválóan megfelelt, hogy teljesítse a feladatát, gyönyörű képeket örökítsen meg számunkra az alkalomról.

Anyukám és apukám nagynapját, a polgári és a templomi esküvőjüket is ő örökítette meg és csodálatos felvételeket, videókat és képeket készített aznap. Majd a vágott filmet, amit az összes anyagból készített el természetesen utána odaadta nekünk, amit a szüleim gyakran meg is néznek, amit én nagyon romantikusnak tartok.

Nagyon fontos az, hogy egy ilyen alkalomról, mint egy esküvő olyan minőségű fotók készüljenek, amik megörökítik az utókor számára az ifjú pár arcán látható végtelen boldogságot.

Bár nekem egyelőre csak ballagásom van és utána jön az érettségi és az egyetem, majd nekem is előbb vagy utóbb eljön az életemben az a pont, amikor szintén esküvői videóst fogok keresni és nagyon remélem, hogy találok is olyat, aki ennyire jó, vagy megkérem őt, hogy jöjjön el a nagy napra. Érdekes lenne, szinte már családtagnak számítana az esküvői videós. Ugyani apával azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolnak ezért is hívja anya és apa is őt a fontosabb rendezvényekre, amiket családon belül tartunk, mint ez a ballagás, vagy házassági évforduló, a déd mamám 97. születésnapja meg hasonlók.

De természetesen kreatív fotózást is vállalnak manapság már az esküvői videósok, úgyhogy ha profit szeretnénk keresni, akkor nem kell sokat törnünk a fejünket, mert tudunk találni megbízható, tökéletes videósokat és fotósokat, legyen szó esküvőről, vagy akár egy ballagásról.

esküvői videós
esküvői videós

Ha végre túl leszek az érettségin és így már tudni fogom Adam Smith láthatatlan kéz elnevezésű jelensége mellett a történelem fontosabb fordulópontjait, akkor majd talán, remélem legalább is, hogy lesz időm elkezdeni tervezgetni a saját esküvőmet is, bár az még eléggé arrébb van, úgyhogy egyelőre ráérek vele.